Berlijn - Vrijdag 26 april 2019 Dag 1

26 april 2019 - Berlijn, Duitsland

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en tevens de populairste bestemming voor een stedentrip in Duitsland. De meer dan drie miljoen inwoners tellende metropool kent een roemruchte geschiedenis. Hoewel de stad een eeuwenlange historie kent is het juist de recente geschiedenis die zo haar stempel drukt op deze stad. De Tweede Wereldoorlog en de naoorlogse periode hebben voor een groot deel het gezicht van het huidige Berlijn bepaald. Zo is het centrum van Berlijn niet geheel ongeschonden uit de strijd gekomen. Bombardementen en gevechten in de stad hebben aan het einde van de oorlog redelijk wat schade veroorzaakt aan Berlijn. Wie Berlijn heden ten dage bezoekt die zal daar niet veel meer van zien. Veel bouwwerken zijn hersteld, herbouwd of juist in zijn geheel gesloopt om plaats te maken voor nieuwe bouwwerken, pleinen en straten. Van één gebouw in Berlijn is de ruïne als monument bewaard gebleven: de Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche in het stadsdeel Charlottenburg.  Aan de kerk zijn een nieuwe kerkzaal en klokkentoren toegevoegd, waardoor er een aparte mix van oud en nieuw ontstaan is.

Vrijdagmorgen 26 april 2019 07.05 uur  Vertrek vanaf Zwolle  -  Op naar Berlijn! 600 kilometer rijden.

Op Weg naar Berlijn Hotel Ameron Hotel Abion Spreebogen Berlin in Berlijn We rijden Berlijn in #Joepie
Wat handig dat men Duitsland al zo meedenkend is dat de hulpvraag al op het kenteken staat  ;-) 

HELP
Met diverse tussenstops landen wij om 13.30 bij ons hotel.  Hotel Ameron Abion Spreebogen Berlin in Berlijn. Kamer 147
Een geweldige kamer in de erker aan de kop van het hotel op de eerste verdieping. 
Wauw wat mooi.  En wat treffen wij het met het weer!

Ameron-hotel-abion-spreebogen HotelOns HotelRondom het hotel Hotel Abion Spreebogen Berlin in Berlijn 

Helemaal aan het einde van de gang was onze kamer.   Hotel Abion Spreebogen Berlijn, op weg naar de kamer

Een goed begin van het weekend.  #proost

 Shandy Wel lachwekkend dat door de taal-misverstanden Marleen aan de Shandy zat #hilarisch

Fietsen huren bij de receptie van het hotel. Met een route app op je telefoon en de papieren kaart op weg.
Op naar de Brandenburger Tor,  een gerestaureerde 18e-eeuwse poort en monument met 12 Dorische zuilen met een klassiek godinnenstandbeeld. 

Berlijn  Berlin Reichstag  Brandenburger Tor + Cathedraal Berlijn   

De Rijksdag was het Duitse parlement van Duitsland in de jaren 1867-1945. Sinds 1949 heeft de Duitse Bondsdag (Duits: Bundestag) dezelfde functie in de Bondsrepubliek Duitsland en sinds 1999 gebruikt de Bondsdag weer het oude Rijksdaggebouw.
De term Reichstag (Rijksdag) is een samenstelling van Reich (rijk) en tag (vergadering, vergelijk met dagen) en zou vertaald kunnen worden als 'Rijksvergadering'. 

Brandenburger Tor 

https://berend-marleen.reislogger.nl/video/dom-berlijn.49382

De Berliner Dom is een van de belangrijkste kerken in Berlijn. De Berliner Dom is gelegen op het Museumsinsel, aan de Karl-Liebknecht-Straße. De oorspronkelijke Dom, opgericht in de periode 1747-1750, bevatte de crypte van de Hohenzollern, een van de grootste familiegraven van Europa. Het huidige Neobarokke gebouw van Julius Raschdorff werd tussen 1894 en 1905 gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Berliner Dom zwaar beschadigd. De reconstructie begon in 1975 en in 1992 werd de nieuwe kerk geopend. Tijdens deze wederopbouw werd gekozen voor een simpelere opbouw en een lagere kerk. De Hohenzollernherdenkingskapel aan de noordzijde werd afgebroken. In de kerk zijn sarcofagen te zien van Pruisische koningen. Mozaïeken verfraaien het interieur. In de koepel is de bergrede van Christus met de 8 zaligsprekingen afgebeeld. Wereldberoemd is het Sauerorgel in de kerk, ook wel het hoofdorgel van de Berliner Dom. Dit zeer grote orgel heeft 4 klavieren en 113 registers, waaronder een drietal 32' pedaalregisters. De Berliner Dom is 117 bij 73 meter groot, en is een creatie van architect Julius Carl Raschdorff.

 Dom Berlijn 2 Dom Berlijn 1 Dom Berlijn 4 Dom Berlijn 6 Dom Berlijn 5 

Dom Berlijn 3  Berlin cathedral  - Dom

Onderweg kwamen we langs de Berlijnse Bibliotheek.
Heel bijzonder is er voor de bibliotheek in Berlijn een plein vol kussens en zitzakken. #SamenLezen
Bibliotheek Berlijn op straat

Afsluiten van de dag met heerlijk eten bij de Agra India. 

India 

De avond valt, tijd om de dag af te sluiten! 

 Hotelkamer Berlijn Welterusten!

Foto’s