Rome vrijdag 21 juni 2019 - dag 1

21 juni 2019 - Rome, Vaticaanstad

Dag 1 op weg naar.....

We vertrekken in alle vroegte naar Drachten naar Cimitec. 
Niet wetende waar we heen gaan. In Drachten gezamenlijk koffie. ( het was 05.00 uur s morgens) 
We vertrekken met de bus. Nog steeds in onwetendheid. 

Uiteindelijk krijgen we door dat het vliegveld Eindhoven wordt.

Heenreis vertrek vanaf Eindhoven

In de buurt van Eindhoven kregen we te horen dat het Rome werd. Wauw!

Heenreis vanaf Eindhoven

We krijgen allemaal een rugzak. Vol met drop, watertjes, en tickets voor het weekend. #gaaf.

Ieder een rugzakjeVliegreis heenweg

20 dames en heren van Cimitec  verspreid over het vliegtuig. 

Aangekomen in Rome verzamelen en op weg met 3 taxi busjes naar Vaticaan Stad met het Vaticaanmuseum.

Temperatuur inmiddels boven de 30 graden.

https://berend-marleen.reislogger.nl/video/reis-rome.52198

64DD490B-5F64-499C-BA91-6DF3CDFCFBF8

Vaticaanstad, officieel de Staat Vaticaanstad (Italiaans: Stato della Città del Vaticano), is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Het grondgebied van dit land wordt geheel omsloten door de stad Rome, waardoor het een enclave binnen Italië is. Vaticaanstad wordt volkenrechtelijk vertegenwoordigd door de Heilige Stoel en huisvest de hoofdzetel van de Rooms-Katholieke Kerk. Staatshoofd van Vaticaanstad is de paus, die zijn officiële residentie heeft in het Apostolisch Paleis. Ten tijde van de sede vacante, de pausloze periode na het overlijden (of aftreden) van de regerende paus, worden de lopende zaken behartigd door de Camerlengo. Het dwergstaatje is in 1929 ontstaan als gevolg van het Verdrag van Lateranen, dat door paus Pius XI en Benito Mussolini werd ondertekend. Daarin werd nadrukkelijk opgenomen dat het een nieuw gecreëerde staat is. Formeel kan het dus niet als voortzetting of herleving van de Kerkelijke Staat beschouwd worden. Vaticaanstad is geen lid van de Europese Unie, maar neemt wel deel aan diverse internationale organisaties. Het staat sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. 

De paus bezat eeuwenlang als Kerkelijke Staat een groot gebied in Centraal- en Oost-Italië, waaronder Lazio, de regio waarin Rome ligt. In 1866 veroverden de republikeinse troepen onder Giuseppe Garibaldi twee derde van de Kerkelijke Staat, maar Latium bleef voor de paus behouden door steun van de Franse keizer Napoleon III. Toen in 1870 Napoleon III zijn troepen terugtrok om ze in te zetten aan het front in de Frans-Duitse Oorlog, volgde op 20 september de Inname van Rome. Na een volksraadpleging werden Lazio en Rome door het in 1861 opgerichte koninkrijk Italië geannexeerd. De politieke macht van de kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders was in Italië door de liberaal-nationalisten vrijwel tenietgedaan. Alhoewel de Kerkelijke Staat in 1870 had opgehouden te bestaan, kon de Heilige Stoel, als zelfstandig subject van volkerenrecht, diplomatieke betrekkingen blijven onderhouden.

Vaticaanstad RomeVaticaanmuseumVaticaanstad - Museum

De Vaticaanse Musea (Italiaans: I Musei Vaticani) is een groep musea in de Apostolische paleizen waarin de kunstschatten van het Vaticaan te bezichtigen zijn. Deze collectie is in de loop der eeuwen ontstaan doordat pausen kunstwerken aankochten, lieten vervaardigen of veroverden. 
Geschiedenis en collectievorming

Onder paus Sixtus IV, tevens opdrachtgever tot de bouw van de Sixtijnse Kapel, werd de aanzet gegeven tot de bouw van het eerste museum. Dit museum werd gebouwd naar een ontwerp van Donato Bramante. Pas later werd de volle omvang van het bezit van de pausen duidelijk. De huidige musea, verdeeld in afdelingen, ontstonden pas in de 18e en 19e eeuw. 

In de 'Salle delle Muse' bevindt zich de best bewaarde buste van Perikles en in de aansluitende zaal, de 'Salle degli Animale', bevindt zich een beeld van Meleager. 

Op de 'Cortile e Belvedere', een binnenplaats, staat de Laocoön-groep. Paus Julius II kocht deze bij een opgraving in 1506 van een boer, waarna het een icoon voor de burgers van Rome werd. Deze beeldengroep heeft onder meer Michelangelo geïnspireerd bij het schilderen en beeldhouwen van zijn kronkelende lichamen. 

In de musea bevinden zich een aantal kunstwerken en ruimtes die tot icoon verworden zijn. De belangrijkste zijn: 

de Sixtijnse Kapel, voornamelijk door Michelangelo beschilderd, deze ruimte is tijdens conclaven en andere religieuze bijeenkomsten gesloten voor bezoekers.
de Laocoön-groep
de Kaartengalerij
de Stanza della Segnatura, beschilderd door Rafael in opdracht van Paus Julius II.
de Vaticaanse Pinacotheek, een schilderijengalerij

De musea bezitten veel werken uit de Renaissance schilderkunst zoals van Perugino, Giotto, Leonardo da Vinci en Rafael. 

Het was mooi! Veel te warm.

Tijd voor :

Ijskoud bier

Nadien op weg naar Best  Western Hotel President  om even te relaxen.

hotellobbykamer Rome

restaurantontbijt

Mooi uitzicht vanaf de 7e etage. 

Uitzicht hotelkamer

S avonds aan de wandel naar ons restaurant. Eerst een heerlijk voorgerecht en allemaal aan de drank. 

Uit eten bij de Italiaan

Helaas enkel het voorgerecht gehad. Snel op weg naar het hotel met een taxi voor een nacht slaap en rust. 

Foto’s