Donderdag 31 juli, vakantiedag 7 (Hinterzarten)
31 juli 2025 - Titisee-Neustadt, Duitsland
Donderdag 31 juli
Het is wat somber wanneer we wakker worden, het heeft vannacht weer geregend, we ontbijten, duiken onder de douche en doen nog de afwas.
Alles ingepakt rijden we weg op weg naar onze volgende overnachting.
We gaan naar Camping Bankenhof in Hinterzarten.
We rijden wederom over een deel van de B500 van Duitsland. Machtig mooi!
De camper vind het niet altijd fijn.
In Wolfach doen we boodschappen bij de Lidl. De koelkast is weer gevuld, net als de chipskast.
We rijden door diverse tunnels in het Zwarte Woud met de langste van 1800 meter.
We komen door Triberg waar we jaren geleden ook al geweest zijn met de House of 1000 Clocks.
De House of 1000 Clocks is een beroemde winkel en toeristische attractie die gespecialiseerd is in:
Traditionele koekoeksklokken
Moderne wand- en tafelklokken
Triberg is ook bekend van de Triberger watervallen. Deze watervallen (7 stuks, gezamenlijke hoogte 163 meter) zijn een van de hoogste in Duitsland.
Hier komen we hopelijk weer terug.
Uiteindelijk komen we aan op de camping, de camping gaf qua prijs op de website wat onduidelijkheid. Het bleek dat we 44 euro per nacht moesten betalen, met daarbovenop nog de elektra en toeristenbelasting. We blijven hier maar 1 nachtje en gaan dan verder.
We installeren ons op plek 44, in wat het bijna lijkt een Nederlandse straat. Klinkt wel gezellig al die Nederlanders om je heen.
Berend gaat hardlopen om de Titersee heen en Marleen op zoek naar plek voor de komende dagen. Opties te over, maar ook erg veel verwarrende keuzes. Tot zelfs in Frankrijk en Zwitserland toe.
Als Berend er weer is gaat hij douchen en gaan we samen nog aan de wandel.
Ook om de Titisee heen.
Een mooie wandeling naar het dorpje Titisee verderop waar we veel toerisme zien en vooral veel van het Zwarte Woud meisje (Schwarzwaldmädel).
Dit intrigeerde Marleen en volgens ChatGPT was het
het klassieke beeld van het Zwarte Woud meisje is:
Een zwarte jurk met witte pofmouwen
Een rood met zwarte rok
En vooral: de Bollenhut – een strooien hoed met grote rode of zwarte wollen bollen.
De betekenis van de Bollenhut:
Rode bollen = het meisje is ongehuwd
Zwarte bollen = het meisje is getrouwd.
Inmiddels is het beeld van het "Zwarte Woud meisje met Bollenhut" een icoon geworden voor de hele regio.
Ook hangen in Titisee, net als in Triberg overal koekoeksklokken. De koekoeksklok ontstond in het begin van de 18e eeuw (ca. 1730) in het Zwarte Woud. De boeren in deze bergachtige regio hadden ’s winters weinig werk op het land en begonnen klokken te maken van hout. Deze houten klokken werden vaak met de hand gesneden – met veel geduld en vakmanschap.
Het was een goedkope oplossing, want metaal was duur. Zo werd het Zwarte Woud de geboorteplek van de houten wandklok met slinger, later voorzien van een grappig en herkenbaar geluid: "koekoek!"
🐦 Waarom een koekoek?
Er zijn verschillende theorieën over hoe het koekoeksgeluid in de klok kwam: Het geluid was relatief simpel na te bootsen met houten blaasbalgjes en fluitjes.
De koekoek werd gezien als boodschapper van de tijd en de lente.
De vogel paste goed bij het bosrijke karakter van de regio.
Het mechaniek werd zo ontworpen dat op elk heel uur een klepje openklapt en de koekoek naar buiten springt om te "roepen".
Weer wat geleerd tijdens onze vakantie. De gehele winkelstraat van Titisee staat bol van de souvenierwinkels. Marleen schaft voor haar verzameling nog 2 mooie sleutelhangers aan en Berend koopt kleine tinnen kannetjes voor onze slaapmutsjes. Ze kunnen zelfs als magneetjes aan de koelkast.
We wandelen weer terug om het meer Titisee.
De Titisee is een prachtig gletsjermeer in het zuidelijke Zwarte Woud, in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Het ligt bij de plaats Titisee-Neustadt, direct aan de noordelijke oever
Bij de camper aangekomen leggen we onze spullen in de camper en lopen door naar het restaurant voor ons avondeten. Schnitzel met champignons saus en patatjes. Heerlijk in de zon. We genieten relax op het terras.
Bij de camper is de zon wat weg, maar toch kunnen we nog lekker buiten zitten. Relax langs de doorlopend weg.
Onze buurvrouw is een lieftallige dame waar je voor een kwartje ingooit en dan voor 5 kwartier informatie en gespreksstof uitkrijgt. Diverse buren krijgen koffie of bier aangeboden. 😅
Dat is vooral niet des Berends 😅

- Jeannette: Nooit van dat plaatsje gehoord,…
- Jeannette: Wat mooi, een kerkdienst…
- Yvette: Wat een bijzondere ervaring.…
- Jeannette: Wat een leuk en mooie dag!
- Jeannette: Wij hebben ook ooit gestaan…
Alle reacties »