Vakantie 2024, dag 6, 7, 8 Hannover
9 augustus 2024 - Hannover, Duitsland
Vrijdag 9 augustus
We worden wakker van een vuilniswagen met veel lawaai. Opstaan en onze dagelijkse dingen doen. Berend zelfs aan de afwas omdat Marleen wat langzamer op gang komt. Plan vandaag is naar Linden te gaan.
We rijden naar de wijk Linden, een bijzondere wijk van Hannover. Met veel architectonisch huizen, muren, gekleurde huizen.
Nee, Linden is geen stadsdeel van Hannover, Hannover is een aanhangsel van Linden, daarover is iedereen in Linden het eens.
We doorkruisen Linden en gaan zelfs even winkelen bij de Kik.
Vervolgens gaan we door naar de Nana's.
Een Nana is een bepaalde soort expressieve, in felle kleuren beschilderde, manshoge vrouwenbeelden, die werden gecreëerd door de Franse kunstschilderes en beeldhouwster Niki de Saint Phalle. De eerste Nana maakte zij in 1965. Aanvankelijk werden de Nana's van papier-maché gemaakt, pas later werd polyester gebruikt.
Haar Nana-figuren zijn wereldberoemd en hebben ophef gemaakt in de moderne kunstwereld. De Nana's staan symbool voor sterke en vrije vrouwen.
Men kan Nana-figuren niet enkel als beelden aantreffen, maar ook in de vorm van bijvoorbeeld opblaaspoppen, vazen, kettingen en schilderijen. We gaan door naar SeaLife. Hannover.
In Sea Life Hannover gaat u op een fascinerende reis van de Leine via de Caraïbische Zee tot in het tropische regenwoud, naar de Amazone waar een griezelige Cubaanse krokodil u opwacht. Beleef en bewonder meer dan 2500 dieren van wel 160 soorten. Ontdek de leefruimten van schildpadden, zeepaardjes, haaien, roggen en nog veel meer, in de kleurrijke en schitterende onderwaterwerelden!
Het centrale punt van het Sea Life-aquarium is het oceaanbekken dat 300.000 liter water bevat. Bij het doorkruisen van de glazen tunnel wandelt u op de bodem van de zee, terwijl u vanuit een volledig nieuw perspectief de majestueuze door het bekken zwevende bewoners van dichtbij kunt bewonderen.
Sealife loopt over in De Herrenhäuser Gärten ('tuinen van Herrenhausen') in Hannover bestaan uit vier aaneenpalende maar afzonderlijk tuinen: Große Garten, Berggarten, Georgengarten en Welfengarten.
De Große Garten (grote tuin) in Herrenhausen is een van de belangrijkste baroktuinen in Europa. Deze vormt het historisch centrum van het tuincomplex; een grote, ongeveer rechthoekige en door een gracht omgeven tuin.
De Berggarten evolueerde van een groentetuin naar een botanische tuin met serres. In 2006 werd hier ook het Sea Life-aquarium geopend.
De Georgengarten ligt ten westen van de 'Große Garten' en behoort, zoals de Welfengarten tot de stadswijk Nordstadt. Deze tuinen zijn in Engelse stijl aangelegd.
We doorkruisen Sealife en ook de tuinen, machtig mooi om te zien.
We maken veel foto's. Zien heel veel dieren, bloemen, bomen, struiken, teveel om te onthouden.
Dan krijgen we bericht van buienradar, er komt een flinke bui aan, we fietsen snel richting de camper, helaas laatste stukje toch flink nat geregend.
Thuis tijd voor bier en bijwerken blogs. De lucht blijft dreigend. Morgen gaan we weer op pad.
Vanavond eerst Spareribs eten. Morgen verder naar Braunlage.
Vanavond vast wat rustig inpakken.
Donderdag 8 augustus
We staan op met onze dagelijkse rituelen. Koffie, yogurtje en glas. water. Daarna relax aankleden en we ruimen de boel wat op. We stappen op de fiets naar wederom het centrum van Hannover. Op zoek naar mooie highlights.
Berend had al een mooi lijstje gemaakt van wat er te zien was.
Vlak bij Hannover kregen we eerst een flinke regenbui, eerst maar ff schuilen (toch wel een klein halfuurtje)
We kwamen in het centrum en parkeerden de fiets, (je mocht hier tenslotte ook niet fietsen) bij het theater wel gekeken, maar mochten we niet naar binnen.
Via Google Maps kwamen we bij de oude kern van Hannover met veel vakjeshuizen. Machtig!
We zagen een bijzondere plek, De Egidiuskerk (Duits: Aegidienkirche) dat is een kerkgebouw uit de 14e eeuw in Hannover. Van de drie middeleeuwse binnenstadskerken is de Egidiuskerk de meest oostelijk gelegen kerk.
Tijdens het zwaarste bombardement op Hannover werd in de nacht naar 9 oktober 1943 de Egidiuskerk samen met de omliggende binnenstad vernietigd. Slechts de buitenmuren bleven staan. De toren verloor haar spits en brandde volledig uit.
Van het interieur overleefden een bronzen doopvont uit het jaar 1490, tegenwoordig in de Marktkerk, en de drie kroonluchters die zich nu in de Kruiskerk bevinden.
Tijdens de wederopbouw van Hannover na de oorlog werd besloten om van deze kerk een gedenkteken te maken. Als gedenkteken voor de slachtoffers van oorlogen en geweld is de kerk sinds 1952 open voor evenementen. De klokken luiden vier keer per dag - om 9.05, 12.05, 15.05 en 18.05 uur. Als speciaal geschenk van de zusterstad Hiroshima wordt de Vredesklok van 1985 altijd geluid op 6 augustus. Hiermee wordt het vallen van de atoombom herdacht.
Vandaar de 2 herdenkingboeketen die er lagen met de datum 6 augustus.
Het Oude Stadhuis is een architectonisch hoogstandje in de oude stad van Hannover – samen met de aangrenzende Marktkirche geldt het als zuidelijkste pronkstuk van de Noord-Duitse baksteengotiek. Er werd bijna honderd jaar aan het Oude Stadhuis gebouwd. Het oudste deel ervan aan de Schmiedestraße stamt uit 1420.
We zagen 3 bruidsparen rond het gemeentehuis, (allen met familie en vrienden, een heugelijk dag voor hen! De familie zette buiten de campagne, maakten veel foto's en zagen er top uit. (En wat een parfumluchtjes hingen er)
We liepen weer richting de fiets, onderwijl ons verbazend over de mooie oude huizen.
We aten een broodje met een bak koffie. Bij de Peek en Cloppenburgvond Marleen een mooie korte spijkerbroek, vol verwondering dat maat 42 haar paste 🙈 #Joepie #Blij
We gingen verder per fiets naar het nieuwe Raadhuis, (nou ja nieuw.....)
Het Neues Rathaus werd begin 20e eeuw gebouwd in de pronkstijl van de tijd van Wilhelm II. Het nieuwe stadhuis is ingebed in het tien hectare grote Maschpark aan de zuidelijke rand van het stadscentrum, buiten het historische stadscentrum van Hannover. Het plein voor de noordnoordoostgerichte noordvleugel heet nu Trammplatz , is speciaal in verband met het stadhuisgebouw aangelegd en vernoemd naar de toenmalige stadsdirecteur Heinrich Tramm . De zuidkant van het gebouw kijkt uit op de Maschteich .
De koepel meet tot en met de vergulde spits maar liefst 97,73 meter. Een booglift leidt omhoog naar een panoramaplatform, van waaruit bezoekers een schitterend uitzicht over Hannover hebben.
We hebben het beklommen, met alle trappen en enkel de laatste stukje met de lift! Wat een uitzicht!
Nadien fietsen we door het
De Maschmeer ( Duits : Maschsee ) is een kunstmatige rivier ten zuiden van het stadscentrum van Hannover , de hoofdstad van Nedersaksen. Met een oppervlakte van 78 hectare (190 acres) is het het grootste waterlichaam in Hannover en een populair recreatiegebied en locatie voor tal van watersporten. Je kon ook zodoende mooie foto's maken vanaf een andere kant van het nieuwe Raadhuis. Machtig!
We kwamen bij het festival terrein van de Machsee. Veel eten, standjes en drankkramen, in het water lagen allerhande bootjes. Helaas was er van muziek en optredens nog geen sprake, we waren wat te vroeg.
Langzaam op de fiets weer richting de camper. Onderweg een groot glazen gebouw met heeeel veel ramen en 3 abseilers die druk aan het ramen lappen waren, tja je moet wat he, dan maar zo.
Verderop een snelweg waar onderaan ook nog 3 auto's hingen, huh, heel apart.
Bij de Kaufland nog 3 lampjes gekocht. Al waren bijna alle doosjes al leeggehaald, we vonden er nog 3. Kon de lamp in de wc en keuken weer aan ;-).
Bij de camper tijd voor een biertje. En PolarSteps en onze Blog bijwerken.
We eten spagetti bij de overbuurman. Héérlijk voor Marleen een klein bordje. Zo genieten in het klein.
Lekker in het zonnetje.
We hebben een goed gesprek over loshangende velletjes na mijn operatie en mijn onzekerheid daarover, terwijl anderzijds ik trots ben dat ik zoveel kwijt ben, naast alle medicatie die ik mag laten staan. En hoe lastig oordelen van anderen zijn over wat je wel en niet mag eten en bewegen. De operatie was stap 1, nu gaat het veel te snel en kan ik (Marleen) het in mijn hoofd niet goed bijbenen.
We landen uiteindelijk weer bij de camper, lekker in de zon zakken we rustig de avond in. Genieten in het klein. Fijne avond!
Woensdag 7 augustus
Heerlijk relax wakker worden,
de bakker kwam op tijd langs met een veel te grote keuze aan broodjes. Uiteindelijk 6 stuks meegenomen in alle soorten. Voor de hele dag.
Schoonmaken, afwassen, inpakken en wegwezen. Vuilnis nog even in de container en op weg naar Hannover.
Volgens de tomtom zo'n 120 kilometer. Prima te doen. Omdat we geen radio hebben draait de hele reis Boudewijn de Groot. Op het laatst niet meer om aan te gluren zoals Berend zegt. Volgend jaar toch maar meer cd's branden met meer keuze. Boudewijn kunnen we al aardig meezingen.
We komen onderweg nog langs Hamelen, grappig, dat stond wel op het lijstje, nu zijn we er doorheen gekomen ;-)
Gelijk de DM (ach ja alweer) en de Aldi bezocht voor een voorraadje voor de komende dagen.
Uiteindelijk kwamen we in Hannover.
Poeh die grote stad is even wennen, 4 baans, dwars door het centrum, genoeg te zien.
We komen aan bij de Wohnmobilstellplatz Hannover, op het industrieterrein. Mooie plek, totaal 9 campers en verder rustig. We parkeren in de hoek, hebben we ook nog plek voor stoelen en een afgebakend hoekje.
Even later stappen we op de fiets richting het centrum om daar eens rond te kijken. Chips ze hebben tramrails, de allergie sinds vorig jaar van Marleen, maar steeds er dwars overheen om geen nieuwe stuiter uit te lokken.
In het centrum gaan we naar de Hannover Tourismus (VVV) om voor morgen wat info te vragen. Aansluitend ff een een bakkie koffie, nou ja Bakkie, je kon er bijna in zwemmen. Marleen kreeg hem niet eens op.
Het was een drukte en lawaai zo vlak bij het grote Station van Hannover. En tevens vloog de politie, brandweer en ambulance om de haverklap voorbij. Relax terrasje 🙈. Wel heerlijk mensen kijken, in alle soorten en maten, soms bijna lachwekkend, toch ieder héérlijk zichzelf.
Er kwam regen aan, dus met de app -vind de Camper- terug naar home. Thuis...tijd voor een biertje, zou Berend zeggen, even een poosje binnen in de camper en aansluitend weer lekker buiten.
Berend gaat de highlights van Hannover uitzoeken en Marleen PS en onze Blog bijwerken. Onderwijl moeders nog even bellen.
Straks chicken to night eten en dan zakken we rustig de avond verder in.
Jeannette:8 augustus 2024Hamelen is een heel leuk stadje. Leuk jullie zo te volgen
Jeannette:11 augustus 2024Lijkt mij dus een prachtige stad om te verkennen. Wat een mooie foto's. Nana kan je ook haken. :-)
Berend-Marleen:11 augustus 2024Is idd echt prachtig en veel te zien en te doen, maar nu ook in Braunlage. Morgen gratis met het openbaar vervoer, gaan we naar de stoomtreinen en nog de druipgrotten.