Weekend Lemele, dag 1,2, 3- 13+14+15 september 2024
15 september 2024 - Lemele, Nederland
Zondag 15 september
We staan relax op, het zonnetje schijnt en de camping is nog in volle rust. Ontbijtje, koffie en rustig opstarten. Om 10.30 uur is er een kerkdienst in de openlucht op de camping zelf. De stoelen zijn gisteren al klaargezet en schoongemaakt. Rond 10.00 uur komt de blaaskapel aangereden en verzwameld zich bij de open plek. Het wordt langzaam drukker, auto's, fietsers, met of zonder stoelen. Ook wij gaan met de stoel onder de arm richting de open plek.
De muziekvereniging Kunst na Arbeid begeleid de startdienst van de 4 kerken uit de omgeving.
Na de dienst vertrekken we richting de campers, Berend gaat hardlopen en we genieten van het geroezemoes van de koffiedrinken de gemeenteleden.
Esther en Marleen gaan nog een rondje lopen, de omgeving van Leemle is mooi!
De naam Lemele is afgeleid van het leem dat vroeger in en om de Lemelerberg werd gevonden. Uit vondsten bij afgravingen is gebleken dat al 2000 jaar voor het begin van onze jaartelling mensen rond de Lemelerberg woonden. De eerste keer dat Lemele wordt vermeld is in 1474.
We vermaken ons de rest van de middag met soep, stokbroodjes eten, gezellig kletsen en heerlijk genieten van de zon. Tegen 16.00 uur breken we op om naar huis te gaan. Het was héérlijk genieten samen met René en Esther.
Het weekend ging veel te snel. Thuis wacht de was en afwas ;-)
Tot over twee weken. Tocht om de Noord voor Berend.
Zaterdag 14 september
De temperatuur binnen wanneer we wakker worden is 10 graden.
Best wel koud onder de dekens vandaag. We starten langzaam op, onze vaste rituelen en onderwijl probeert Berend de kachel aan de praat te krijgen.
De buurtjes worden ook langzaam wakker. Relax ontbijten, aankleden en wauw voor 10.00 uur zitten we al heerlijk in de ochtendzon.
Best warm zelfs. Wat genieten. We maken een beetje plannetjes wat we vandaag gaan doen. De pits en put golf was helaas voor de hele dag al vol.
We laden de fietsen van de camper en gaan kijken wat de dag ons brengt. (Alhoewel de zon ook heerlijk is)
We stappen op de fiets en gaan naar de Lemelerberg. Die is zo'n 80 meter hoog, dus dat valt reuze mee. Op Europese schaal is de Lemelerberg zo bijzonder dat het een Natura 2000-gebied is geworden.
Er vanaf gaat ook turbo, met 38 km is het te leuk. We rijden door heide en mooi bosgebied, heel relax en niet heel warm.
Ivm de open monumentendag komen we langs een korenmolen die open is en we krijgen een rondleiding door de diverse verdiepingen en mogelijkheden. Ze gebruiken enkel maïs, dat is het goedkoopste en ook voor de muizen het minst aantrekkelijke.
Deze molen is 1 middag per week open.
We gaan verder richting Ommen. De oude woonplaats van mijn overgrootouders, opa en oma Hogenkamp, het roept herinneringen op. Grappig om hier te zijn, zelfs hun boerderij van vroeger is enkel nog zichtbaar op een schilderij bij mij thuis. Voor de rest is het nu een rontonde.
Opa Hogenkamp overleed op 95 jarige leeftijd in 1988. Ik heb hem 24 jaar gekend, heel bijzonder om de vader (en moeder) van mijn opa en oma te hebben gekend, een rijkdom om zoveel opa's en oma's te hebben gehad!
Maar ik dwaal af ;-)
We komen in Ommen, gaan eerst lekker aan de muntthee/koffie en dan nog een tosti, omelet of mosterdsoep. Genieten!
We zitten bij Grand Café Jipp.
We bewonderen de kerk in het centrum en zien overal speciale mensen opdoemen ivm de open monumentendag.
Een man op een midwinterhoorn, hij heeft een hele sortering liggen. Hij maakt ze zelf. Spelen mag enkel in de adventstijd.
Verderop zit een stel, met een draailier (beiden) en 2 hommels,
Een hommel of hummel is een plankciter uit de Lage Landen. Dit snaarinstrument wordt tegenwoordig met name in Zuid-Nederland en Vlaanderen nog gemaakt en bespeeld. Het instrument staat ook wel bekend onder de namen noardske balke of vlier, en is een voorganger van de hedendaagse dulcime)
Ze dragen beiden een apart klederdracht. Hij heeft ook nog een vos om zijn nek. Er komen diverse dames aan met naar ons idee de ommer klederdracht, kortom, Ommen leeft.
We hebben het (behalve Esther) allen wat koud en rijden langzaam weer terug naar de camper, wetende dat daar de zon schijnt. Kan Berend ff tukken en René F1 kijken ;-)
We klooien wat de middag door,
René rijd nog een mountainroute en de rest duikt in de E-Reader.
Bij borreltijd nemen we een afzakkertje omdat we na zes uur richting het restaurant gaan voor ons avondeten.
Na een heerlijke wandeling komen we bij café de Driesprong in Lemele.
We bestellen eerst es wat te drinken en daarna ons avondeten. Een leuke knusse tent waar de kaart een gevarieerde keuze heeft.
We genieten van ons eten en blijven tot het donker wordt hangen. Bij de camper gaan we ieders in onze eigen camper, het wordt al best koud. Kacheltje een beetje aan en heerlijk relaxen.
De avond valt, straks lekker slapen, morgen naar de kerk op de camping.
Vrijdag 13 september
We zijn geland bij de camping in Lemele. De Olde Lucashoeve.
Het weer is tot nu toe prachtig, zonnetje schijnt. We installeren ons naast René en Esther.
Esther zet al heel lief koffie en zo luiden we ons weekendje samen in.
Samen aan de koffie en genietend van de zon.
We gaan van de koffie over op bier en wijn. Samen met hapjes maken we er een dolle avond van.
Nadat de zon achter de wolken wegzakt trekken we de camper in, het wordt toch wel wat koud.
Daar doen we gezellig spelletjes, vol hilariteit en lachbuien.
We gaan op tijd onder de wol, buiten zakt de temperatuur ook onder de 10 graden, binnen is het warmer.
Truste! Tot morgen.

- Jeannette: Nooit van dat plaatsje gehoord,…
- Jeannette: Wat mooi, een kerkdienst…
- Yvette: Wat een bijzondere ervaring.…
- Jeannette: Wat een leuk en mooie dag!
- Jeannette: Wij hebben ook ooit gestaan…
Alle reacties »