Berlijn - Zaterdag 27 april 2019 Dag 2

27 april 2019 - Berlijn, Duitsland

Zaterdag 27 april, wakker om 8 uur, op naar het ontbijt in het hotel. #Genieten. Broodjes en banaan mee en we stappen de nieuwe dag in.

Ameron-hotel-abion-spreebogen
Vervolgens met dat moderne gedoe Rent A Bike  ( een app op je telefoon) een fiets huren en zelfs het slot met diezelfde app steeds weer moeten openmaken #hilariteit.

Routeplanner Fietsen hebben namen ;-) (fietsen hebben hier namen)

De Siegessäule (1864-1873) werd opgericht op verzoek van keizer Wilhelm I om de overwinning van Pruisen op Frankrijk, Oostenrijk en Denemarken te herdenken. Op de top staat een gouden beeld van Viktoria, godin van de overwinning. Voor een kleine prijs kun je de Siegessäule in, een tentoonstelling bekijken en genieten van het verbluffende uitzicht vanaf het uitzichtsplatform over stadspark Tiergarten. Berend is in de toren bovenin geweest. #knap. Als echte toeristen gingen wij natuurlijk dwars over de rotonde, terwijl er twee keurige tunnels waren aangelegd. #tuurlijk

Siegessäule 6 Siegessäule 3 Siegessäule 5 Siegessäule 4Siegessäule 2Siegessäule trap

Het park vlakbij staat vol met mensen die graag met je op de foto willen - wel tegen betaling.

In het park #Berlijn In het park #Berlijn Park Berlijn

Op weg naar het monument Sowjetisch Ehrenmail Tiergarten
Het Sowjetische Ehrenmal Tiergarten staat in de Großer Tiergarten in het Berlijnse district Mitte in het stadsdeel Tiergarten aan de Straße des 17. Juni. Het monument werd in 1945 gebouwd om de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen soldaten van het Rode Leger te gedenken.
Let even op de loop van het kanon, hierin zit een lief musje.

  Sowjetische Ehrenmal Tiergarten  IMG-20190428-WA0018 

Even een stop bij Starbucks 
Starbucks

Op de fiets door Berlijn zie je hele bijzondere, grappige dingen.  

Een bierfiets, waarmee je door Berlijk kunt fietsen...en onderwijl dronken worden
https://berend-marleen.reislogger.nl/video/bierfiets-berlijn.49383

Deze motorrijder vond ik,  in al zijn stoerheid vooral lief.          

Motorrijder met humor

Gedächtniskirche, 
De Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche (ook bekend onder de afgekorte naam Gedächtniskirche) is een kerk in Berlijn die in de Tweede Wereldoorlog door een bombardement zwaar beschadigd werd. Het kerkgebouw staat op de Breitscheidplatz in het stadsdeel Charlottenburg. (zie ook de video op de pagina video's van de inhoud van de kerk)

Gedächtniskirche1 Gedächtniskirche kruis Gedächtniskirche klok Gedachtnisskirche 2 Gedächtniskirche berlin 1

De Gedächtniskirche van binnen. #Indrukwekkend #Filmpje

Berlijner Curryworst met een pilsje 
Currywurst is een Duits fastfoodgerecht bestaande uit worst geserveerd met currysaus.
Currywurst is naast de bratwurst een van de meest gegeten worsten in Duitsland. Op veel drukke plekken, warenmarkten en Weihnachtsmarkten is wel een verkoper van deze worst te vinden.
De worst wordt gegrild, daarna in stukken gesneden, voorzien van kerriepoeder en -saus en daarna op een kartonnen bordje geserveerd. Anders dan bij bratwurst wordt de currywurst niet standaard met een broodje gegeten. Vaak heeft men de keuze uit een portie friet (Pommes Frites, Pommes of Fritten in het Duits) of een broodje. Dit broodje wordt dan vaak gebruikt om in de saus te 'dopen'.

Curry Wurst met Bier

Onder de Berlijnse Muur (Duits: Berliner Mauer) verstaat men de tot 100 meter brede constructie van opeenvolgende obstakels die van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 West- en Oost-Berlijn van elkaar scheidde. De totale grens rond West-Berlijn was een onderdeel van de Duits-Duitse grens en was 167,8 km lang, waarvan 45,1 km werd gevormd door de Berlijnse Muur. De Berlijnse Muur was het bekendste symbool van de Koude Oorlog en de deling van Duitsland. 

BerlijnseMuur Berlijnse Muur Berlijnse Muur Gedächtniskirche berlin

Checkpoint Charlie was in de tijd van het verdeelde Berlijn een controlepost op de grens van de Amerikaanse en de Russische sector, bij een doorgang van de Berlijnse Muur op de Friedrichstraße.

Stukje muur De muur Berlijn en Berend CheckPointCharlie De Berlijnse Muur

Het Holocaustmonument (formele naam: Denkmal für die ermordeten Juden Europas) in Berlijn is een monument ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Het bestond uit 2711 betonblokken variërend in hoogte van 20 cm tot 4,70 meter met een onderlinge tussenruimte van 95 cm.
Door een bouwfout is een blok voor onderzoek verwijderd en niet meer terug geplaatst, waardoor er nu nog maar 2710 betonblokken staan.
Onder het veld met de blokken is een expositieruimte ingericht. De Amerikaanse architect Peter Eisenman heeft het monument ontworpen.
Het veld met de golvende blokken roept volgens hem een gevoel van desoriëntatie en isolement op en is symbolisch voor de ervaringen van de Joodse bevolking tijdens het nazibewind.

Holocaustmonument 1 Holocaustmonument 2 Holocaustmonument Holocaustmonument

Op naar de Berliner Fernsehtum! 

Fernsehturm 3 Fernsehturm 2 Fernsehturm 10 Fernsehturm 9 Fernsehturm 8Fernsehturm 3
 Fernsehturm 4 Fernsehturm 8 Fernsehturm uitzicht IMG-20190428-WA0010

De Fernsehturm is een televisietoren in de Duitse hoofdstad Berlijn.
De Fernsehturm werd in 1969 in het toenmalige Oost-Berlijn geopend. Als televisietoren maar ook om te laten zien hoe modern de DDR was.
Vanaf 350 meter hoogte heb je een geweldig uitzicht over de stad. 
De toren is 368 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw van de stad en, op de radio- en televisietoren van Riga na, van de Europese Unie.
De toren staat bij de Alexanderplatz in voormalig Oost-Berlijn. De toren is gebouwd tussen 1965 en 1969 met hulp van Zweedse ingenieurs.
De toren bestaat uit een betonnen mast met daarin twee liftschachten.
Boven op het betonnen deel bevindt zich een bol bedekt met plaatstaal met daarin het uitzichtplatform en een restaurant.
Boven op de bol staat een rood-witte televisie-antenne. De Fernsehturm is vanuit de meeste punten in Berlijn te zien.
Met de lift naar boven ga je 6 meter per seconde. Dat voel je in je oren!
Op 203 meter hoogte bevindt zich het uitzichtplatform. Bij goed weer kan men tot 40 km ver kijken.
Boven het uitzichtplatform bevindt zich een restaurant dat langzaam ronddraait. Het restaurant draait in een half uur geheel rond.
De televisietoren is een populaire attractie voor toeristen en er staan vaak lange wachtrijen om naar binnen te kunnen.
De toren is het gehele jaar door geopend voor bezoekers. De lift waarmee de bezoekers naar boven kunnen, gaat in 40 seconden van beneden naar boven.  
Wauw wat een hoogte en wat een uitzicht.

MacDonald Berlijn

We sluiten deze zaterdag af bij het restaurant met de gouden bogen. 
Nog langs de berlijnse supermarkt voor een drankje op de kamer #Hollanders en de fietsen weer terugbrengen naar de oude standplaats.
Fiets parkeren in het donker. Een heel gepier met de app.
Om 21 uur waren we terug op de hotelkamer. 

Foto’s